Over ons

In het begin van de zeventiger jaren was het toerfietsen sterk in opkomst.
Ook in Eijsden maakten toen al enkele groepjes, los van elkaar, op de zondagmorgen fietstochten.
Door de groei van deze sport werden her en der in de regio toertochten, variërend van 60 tot 100 kilometer, georganiseerd. Op deze tochten ontmoetten de Eijsdense groepjes elkaar en werden de eerste plannen gesmeed om samen in één groep te gaan fietsen. Tijdens deze contacten werden ook suggesties gedaan om een wielerclub te gaan vormen.
In café Geurten werd een bijeenkomst belegd voor alle fietsers die in deze plannen interesse hadden. Het was er druk en iedereen was enthousiast over het idee.

Niet veel later, in het voorjaar van 1974, werd officieel een toerclub opgericht die zich de “Wielervrienden Eijsden”ging noemen. De club telde meteen 23 leden en café Geurten werd het clublokaal waar de fietsers elke zondagmorgen samenkwamen voor een toertocht van pakweg 70 tot 90 km. Vanaf het begin werden er ook lange clubtochten georganiseerd, o.a. naar La Roche, Valkenswaard en Durbuy. Legendarisch werd de jaarlijkse tweedaagse waarover na jaren nog sterke verhalen verteld worden. Ook niet te vergeten de jaarlijkse tijdrit, een soort clubkampioenschap. Deze werd gehouden van 1975 tot 1990.

Door de jaren heen lieten de wielervrienden zich regelmatig op grote georganiseerde toertochten, toerklassiekers en cyclo-sportieven, in binnen- en buitenland zien. Zo waren ze vertegenwoordigd in tochten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Engeland en zelfs tot in Polen en Tsjechië toe.
Ook werden er regelmatig in clubverband fietsweken georganiseerd in de Franse of Zwitserse Alpen of in de Pyreneeën.

Het ledenverloop is altijd gering geweest. Immers bij het 25-jarig bestaansfeest van de wielerclub in 1999, konden 13 zilveren jubilarissen gehuldigd worden. In de loop der jaren is het aantal leden sterk gegroeid tot het huidige aantal van 64. Om als groep als één geheel herkenbaar te zijn, werd vanaf het prille begin de uniforme wielerkleding (deels) gesponsord.
De eerste 15 jaren werd er in één groep gefietst. Vanwege het verschil in de onderlinge krachtsverhoudingen werd in 1989 een tweede groep, de B-groep, gevormd. Om veiligheidsredenen werd er sinds 2005 in 4 groepen en sinds 2014 in 5 groepen gefietst en kan iedereen, rekening houdend met zijn instelling en capaciteiten, kiezen in welke groep hij wil fietsen.

(tekst: Willy Theunissen)